7 dagen per week geopend op afspraak

★★★★★ 7.000+ tevreden klanten

Levenslange garantie op autoruiten blinderen

Beste prijs-kwaliteit

Posted in

Wat je moet weten over de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen

Posted in

Als autoliefhebber wil je misschien je autoruiten laten blinderen om verschillende redenen, zoals privacy, zonwering en een stijlvolle uitstraling. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen om problemen met de wet en mogelijke boetes te voorkomen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen in Nederland.

Wat is auto blinderen?

Auto blinderen is het aanbrengen van een speciale raamfolie op de autoruiten om de doorzichtigheid te verminderen. Het is een populaire keuze onder autoliefhebbers vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals privacy, bescherming tegen de zon en een verhoogde veiligheid. Er zijn verschillende soorten raamfolie beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen, zoals getinte folie, spiegelende folie en veiligheidsfolie.

Wettelijke regelgeving rondom auto blinderen

De wettelijke regelgeving met betrekking tot auto blinderen is van groot belang om ervoor te zorgen dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft. Er zijn specifieke eisen en regels vastgesteld om ervoor te zorgen dat geblindeerde autoruiten geen negatieve invloed hebben op het zicht van de bestuurder en andere weggebruikers.

Verkeersveiligheid en zichtbaarheidseisen

Een van de belangrijkste aspecten van de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen is het behouden van een goed zicht voor de bestuurder. Het is essentieel dat de bestuurder voldoende zicht heeft op de weg, voertuigen en verkeersborden. Daarom zijn er specifieke eisen gesteld aan de lichtdoorlatendheid van de geblindeerde autoruiten.

Toegestane lichtdoorlatendheid van de raamfolie

De wettelijke regelgeving schrijft voor dat de voorruit een minimale lichtdoorlatendheid van 55% moet hebben. Dit betekent dat minstens 55% van het invallende licht door de voorruit moet kunnen gaan. Voor de zijruiten aan de bestuurders- en passagierszijde geldt een minimale lichtdoorlatendheid van 55%. De achterruit en achter-zijruiten mogen echter wel volledig geblindeerd worden.

Regels voor verschillende autoruiten

Naast de algemene lichtdoorlatendheidseisen zijn er specifieke regels voor bepaalde autoruiten. Zo moeten de voorruit en de voor zijruiten vrij zijn van verkleuringen en mogen deze alleen geblindeerd worden met een folie die minimaal 55% lichtdoorlatend is.

De voorruit en zijruiten aan de bestuurders- en passagierszijde mogen geblindeerd worden, maar moeten een zogenaamde “kijkhoek” behouden. Dit betekent dat de bestuurder en andere weggebruikers nog steeds voldoende zicht moeten hebben op de bestuurder en de binnenkant van de auto.

De rol van de RDW

De RDW (Dienst Wegverkeer) speelde vroeger een belangrijke rol bij het waarborgen van de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen. De RDW was vroeger verantwoordelijk voor de keuring en certificering van geblindeerde autoruiten. Voordat een auto met geblindeerde autoruiten de weg op mocht, moest deze worden gekeurd door de RDW om te controleren of de geblindeerde autoruiten aan de wettelijke eisen voldeed. Op dit moment stelt de RDW geen eisen aan geblindeerde autoruiten.

Boetes en sancties

Overtreding van de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen kan leiden tot boetes en sancties. De hoogte van de boete kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding. In sommige gevallen kunnen de papieren van de auto zelfs worden ingenomen en kan de eigenaar verplicht worden om de geblindeerde autoruiten te verwijderen of aan te passen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Gevolgen voor de verzekering

Het is belangrijk om te weten dat het blinderen van autoruiten invloed kan hebben op de verzekering van de auto. Sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen specifieke voorwaarden hebben met betrekking tot geblindeerde autoruiten. Het is raadzaam om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te controleren of je verzekering geldig blijft na het blinderen van de autoruiten.

De voordelen van auto blinderen

Ondanks de wettelijke regelgeving zijn er veel voordelen verbonden aan het blinderen van autoruiten. Een van de belangrijkste voordelen is privacy. Geblindeerde autoruiten zorgen ervoor dat de binnenkant van de auto minder zichtbaar is, waardoor je meer privacy hebt. Dit is vooral handig als je waardevolle spullen in de auto hebt liggen.

Daarnaast biedt het blinderen van autoruiten ook zonwering en temperatuurregulatie. De raamfolie kan een deel van de zonnestralen tegenhouden, waardoor de temperatuur in de auto aangenaam blijft, vooral tijdens warme zomerdagen. Bovendien beschermt de raamfolie het interieur van de auto tegen verkleuring door de zon.

Professioneel auto blinderen

Het is sterk aan te raden om het blinderen van autoruiten over te laten aan professionals, zoals Blindeer Koning. Een professioneel bedrijf heeft de kennis, ervaring en apparatuur om de raamfolie op de juiste manier aan te brengen, rekening houdend met de wettelijke eisen. Daarnaast kunnen zij advies geven over de verschillende soorten raamfolie en de beste keuze voor jouw auto.

Onderhoud en reiniging van geblindeerde autoruiten

Om de levensduur en het uiterlijk van geblindeerde autoruiten te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te onderhouden en te reinigen. Gebruik milde reinigingsmiddelen en zachte doeken om krassen op de raamfolie te voorkomen. Vermijd het gebruik van schurende materialen of agressieve chemicaliën.

Alternatieven voor auto blinderen

Als je niet wilt voldoen aan de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen of als het niet is toegestaan in jouw land, zijn er alternatieven beschikbaar om privacy en zonwering in de auto te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van zonneschermen zijn. Zonneschermen zijn draagbare schermen die je aan de binnenkant van de autoruiten kunt bevestigen. Ze bieden bescherming tegen de zon en zorgen voor extra privacy. Zonneschermen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en designs, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw behoeften past.

Conclusie

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wettelijke regelgeving rondom auto blinderen voordat je besluit je autoruiten te laten blinderen. Verkeersveiligheid en zichtbaarheid spelen een cruciale rol, en het is belangrijk om te voldoen aan de gestelde eisen voor lichtdoorlatendheid en regels voor verschillende autoruiten. Het laten blinderen van autoruiten door professionals en het opvolgen van de richtlijnen voor onderhoud en reiniging zorgen ervoor dat je veilig en binnen de wet blijft.

Veelgestelde vragen

 1. Kan ik zelf mijn autoruiten blinderen?
  • Het is aan te raden om het blinderen van autoruiten over te laten aan professionals om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier gebeurt en aan de wettelijke eisen voldoet.
 2. Hoe lang duurt het blinderen van autoruiten?
  • De duur van het blinderen van autoruiten kan variëren, afhankelijk van het type auto en de complexiteit van het blinderen. Het kan enkele uren tot een hele dag in beslag nemen.
 3. Is auto blinderen legaal in alle landen?
  • De wettelijke regelgeving rondom auto blinderen kan per land verschillen. Het is belangrijk om de specifieke regelgeving van het betreffende land te raadplegen.
 4. Kan ik de raamfolie zelf verwijderen?
  • Het verwijderen van raamfolie kan een uitdagende taak zijn. Het wordt aanbevolen om dit over te laten aan professionals om schade aan de autoruiten te voorkomen.
Winkelwagen 0
Recent bekeken 0